10 είναι τουλάχιτον οι τρόποι για να αναβαθμίσετε εύκολα τη διατροφή σας

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να βελτιώσουν τη διατροφή τους αλλά δεν ξέρουν πώς να ξεκινήσουν.  Παρακάτω σας δίνουμε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να κάνετε μερικές απλές κινήσεις που καθημερινά θα αναβαθμίσουν τη διατροφή σας.  Είναι μία αρχή που όλοι μπορούμε να κάνουμε!

1.  Αλείψτε το ψωμί σας με πρωτεΐνη
Αντί να βάζετε βούτυρο ή μαργαρίνη στο ψωμί σας με τη μαρμελάδα και το μέλι σας, προτιμήστε βούτυρα ξηρών καρπών όπως το φυστικοβούτυρο ή το αμυγδαλοβούτυρο.  Κατά αυτόν τον τρόπο θα παίρνετε λίγες παραπάνω φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά με τις ίδιες πάνω κάτω θερμίδες.

2. Προτιμήστε το στραγγιστό γιαούρτι

Έτσι θα παίρνετε διπλάσια σχεδόν πρωτεΐνη, που συνήθως θα σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερη ώρα. Είναι κατάλληλο για σνακ ενδιάμεσα στα γεύματα ή και για ένα ελαφρύ βραδυνό.

3. Προσθέστε τριμμένα λαχανικά στα κέικ

Μία ωραία ιδέα για να αυξήσετε τις φυτικές ίνες και την υγρασία στο κέικ σας είναι να βάλετε μέσα στην αγαπημένη σας συνταγή τριμμένο καρότο ή κολοκυθάκι. Με το καρότο μάλιστα, επειδή είναι γλυκό θα μπορέσετε να μειώσετε και τη ζάχαρη της συνταγής σας και έτσι να την κάνετε πιο υγιεινή μιας και θα πάρετε και περισσότερες βιταμίνες!

4. Προσθέστε γάλα
Αν φτιάχνετε κρέμες, αλμυρές ή γλυκές, με βρώμη, προτιμήστε να βάλετε στο μείγμα σας γάλα (όποιο χρησιμοποιείτε, ζωικό ή φυτικό πχ. σόγιας) αντί για νερό. Έτσι το πιάτο σας θα έχει περισσότερη πρωτεΐνη και επιπλέον θρεπτικά συστατικά και θα γίνει και πιο κρεμώδες.
5. Διαλέξτε πιο σκουρόχρωμα λαχανικά
Όταν επιλέγετε λαχανικά για τις σαλάτες σας, προτιμήστε αυτά με το πιο σκούρο χρώμα. Είναι πιο θρεπτικά και γευστικά ταυτόχρονα. Προσθέστε στο μαρούλι σας, ρόκα, σπανάκι ή πατζαρόφυλλα και αναβαθμίστε τη βαρετή σαλάτα σας γευστικά και θρεπτικά.
6. Πράσινα αντί για ζύμη
Τι εννοούμε με αυτό; Προτιμήστε για τα σάντουίτς σας, φύλλα μαρουλιού αντί για πίτες τορτίγιας ή ψωμί. Αυτό θα μειώσει δραματικά τις θερμίδες που θα πάρετε, θα μπορέσετε να φάτε περισσότερο και θα πάρετε περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες.
7. Προτιμήστε αλμυρά κοκτέιλ
Αν βγείτε για ποτό, προτιμήστε τα αλμυρά κοκτέιλ, όπως το Bloody Mary, αντί αυτών που φτιάχνονται με βάση τη ζάχαρη. Όχι μόνο θα γλιτώσετε θερμίδες, αλλά θα καταναλώσετε ακόμα περισσότερα λαχανικά. Αν δεν πίνετε αλκοόλ, υπάρχουν αντίστοιχα κοκτέιλ virgin.
8. Αντικαταστήστε τις τηγανιτές πατάτες
Όταν πάτε σε ένα εστιατόριο, αντί να φάτε τηγανιτές πατάτες, ζητήστε να αντικαταστήσουν τη γαρνιτούρα του πιάτου σας με βραστά ή ψητά λαχανικά. Δε χρειάζετε να σας αναλύσουμε τη διαφορά, μάλλον είναι εμφανής για όλους!
 
9. Φάτε σοκολάτα (Ναι, ναι!)
Αν θα φάτε σοκολάτα, προτιμήστε μία χωρίς ζάχαρη και όσο πιο σκούρη μπορείτε να την απολαύσετε. Όσο πιο σκούρη η σοκολάτα τόσο λιγότερα γλυκαντικά έχει και τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά του κακάου σας προσφέρει. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες και μέταλλα, το κακάο είναι ευεργετικό για τη διατροφή μας. Κινηθείτε κοντά στο 70% αν μπορείτε.  
10. Αντικαταστήστε ή αποφύγετε τη ζάχαρη
Όσο λιγότερη ζάχαρη τρώτε, τόσο καλύτερα είναι. Προσπαθήστε να την αποφύγετε όσο περισσότερο μπορείτε αντικαθιστώντας την με μέλι, σιρόπι αγάβης, σιρόπι σφενδάμου ή ρυζιού. Προτιμάτε προϊόντα που δεν περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη, όπως κονσέρβες, συσκευασμένες σάλτες ή χυμοί και άλλα ροφήματα, ακόμα και τα γιαούρτια φρούτων.
Εύκολο δεν είναι να κάνουμε μια στροφή σε κάτι πιο υγιεινό? Εάν πιστεύεται ότι αυτό το άρθρο θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους, μοιράσατε το στα social που δραστηριοποιείστε.​