Υπάρχουν τόσα πολλά και υπέροχα υγιεινά λιπαρά που είναι ευεργετικά για το σώμα μας, έτσι δεν υπάρχει λόγος να καταναλώνουμε ακατάλληλα και βλαβερά φυτικά έλαια.Τα λίπη που μπορείτε να καταναλώνετε ελεύθερα για καλή υγεία είναι τα εξής:

1. Λάδι καρύδας

Γεμάτο με λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας και λαυρικό οξύ, το λάδι καρύδας είναι ο βασιλιάς των κορεσμένων λιπαρών. Καθώς η σύνθεσης των κυττάρων στο σώμα μας είναι κατά μεγάλο ποσοστό κορεσμένο λίπος, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετό από υγιεινές πηγές. Το λάδι καρύδας δεν οξειδώνεται εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν ταγκιάζει εύκολα, γεγονός που το καθιστά μία καλή επιλογή για μαγείρεμα ή ψήσιμο. Είναι επίσης εξαιρετικό φυσικό ενυδατικό και μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο.

2. Αβοκάντο και έλαιο αβοκάντο

Μία καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και υπέροχο σε σαλάτες ή γκουακαμόλε! Το έλαιο αβοκάντο έχει γαλακτώδη γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ντρέσσινγκ σαλάτας.

3. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ!

Με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά, το ελαιόλαδο είναι υπέροχο για ντρέσσινγκ σαλάτας, σπιτική μαγιονέζα και κρύες συνταγές. Δε να πρέπει όμως να χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα καθώς η υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά το καθιστά ευαίσθητο στην οξείδωση στις υψηλές θερμοκρασίες.

4. Σπόροι chia και λιναρόσπορος

Αυτοί οι σπόροι περιέχουν καλή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και είναι πολύ νόστιμοι σε σαλάτες ή smoothies! Δε συνιστάται όμως το έλαιο chia ή το έλαιο από λιναρόσπορο, καθώς τα ωμέγα-3 ταγκιάζουν εύκολα όταν έρχονται σε επαφή με το οξυγόνο και όταν θερμαίνονται.

 

5. Έλαιο από καρπό Macadamia  και καρύδια

Είναι μερικά από τα πιο νόστιμα έλαια, αλλά είναι ακριβά. Είναι τέλειος συδυασμός σε ντρέσσινγκ σαλάτας ή στη μαγιονέζα. Έχει πολλά μονοακόρεστα λιπαρά και χαμηλά επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών.

6. Ξηροί καρποί

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί (να θυμάστε τα φυστίκαι δεν είναι σε αυτή την κατηγορία) είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών και μπορούν να καταναλώνονται χωρίς πρόβλημα σε λογικές ποσότητες. Επιβεβαιώστε μόνο ότι δεν έχουν ψηθεί με φυτικά έλαια, πράγμα που είναι σύνηθες. Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης φυτικό οξύ, έτσι το να τους καταναλώνουμε σε υπερβολή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια και τα κόκκαλά μας, εκτός αν τους μουλιάζετε πρώτα.

Και για όσους καταναλώνουν ζωικά προϊόντα, οι παρακάτω συστάσεις θα τους βοηθήσουν να διατηρούν ένα υγιεινό προφιλ λιπαρών:

7. Προϊόντα ζύμωσης βιολογικής γεωργίας από ζώα μεγαλωμένα σε βοσκοτόπια (Κεφίρ, γιαούρτι & βούτυρο)

Αν καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα, σιγουρευτείτε ότι είναι βιολογικά/βιοδυναμικά, από ζώα μεγαλωμένα σε βοσκοτόπια και ωμά, όταν αυτό είναι δυνατό. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, είναι πολύ ευκολότερο να τα πέψει το σώμα μας: γιαούρτι, κεφίρ, βούτυρο και τυρί. Όταν παράγονται με παραδοσιακές διαδικασίες, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα ωμά ποιοτικά προϊόντα αυτές οι τροφές μπορούν να μας δώσουν υγιεινά λιπαρά και βιταμίνη D.

8. Αυγά ελευθέρας βοσκής

Άλλος ένας βασιλιάς των υγιεινών λιπαρών, τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες, υγιεινά λιπαρά και την απαραίτητη χολυστερόλη. Σιγουρευτείτε ότι τα αυγά είναι από κότες ελευθέρας βοσκής, και ότι οι κότες έτρωγαν τα άγρια βότανα που θα έπρεπε, χορτάρια και έντομα που είναι η βάση της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, τα πιο ωφέλιμα λιπαρά είναι στον κρόκο, έτσι καλύτερα να μεγειρεύεται σιγά ή να τρώγεται αυτό που λέμε το “αυγό μελάτο!”

9. Κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής

Πολλά κρέατα έχουν κακή φήμη, και δυστυχώς, τα ζώα που τρώνε οι περισσότεροι άνθρωποι είναι υποσιτισμένα ή λάθος θρεμένα, γεγονός που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αν επιλέξετε να τρώτε κρέας, τότε το κρέας του μοσχαριού και κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής, είναι πολύ διαφορετικά από τα κοινά. Τα κρέατα που προέρχονται από ζώα που τρώνε χορτάρι και κάνουν ελεύθερη βοσκή, είναι πιο θρεπτικά και έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

10. Άγρια ψάρια

Τα ψάρια είναι από τη φύση τους πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την αναλογία ωμέγα-3/ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στο σώμα. Ψάξτε για ψάρια ελευθέρας, και προτιμήστε τα μικρόσωμα ψάρια για να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη υδραργύρου.

Είστε έτοιμοι να πετάξετε τα φυτικά λάδια; Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο υγιεινό λίπος;

 

Διαβάστε και το άρθρο Βούτυρο ή Μαργαρίνη?