Μερικές φορές χρειάζεται μια διαφορετική οπτική γωνία για να πετύχουμε τους στόχους μας στο Fitness.  Παρακάτω θα δούμε 6 βήματα που βοηθάνε να γίνει το πρόγραμμα γυμναστικής πιο αποτελεσματικό.

Η Νέα Χρονιά είναι μία καλή χρονική στιγμή για να αναθεωρήσουμε τους στόχους μας, να βάλουμε νέους και να αναδιοργανώσουμε τους παλιούς.
Γνωρίζουμε ότι οι παλιές συνήθειες είναι δύσκολο να αλλάξουν, αλλά είναι καιρός να δούμε από νέα προσέγγιση την ρουτίνα της άθλησης μας.   Μια αναδιοργάνωση στο πρόγραμμα γυμναστικής σας μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε για να ξανααποκτήσετε ενθουσιασμό, κίνητρο και να γίνετε fit.  Μερικές αλλαγές μπορεί να είναι απλές, αλλά μπορεί να κάνουν τη διαφορά, ώστε να γίνουμε πιο fit και πιο υγιείς.   Κάντε αυτό το Νέο Χρόνο την αρχή για νέες, υγιής συνήθειες που οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα.

1ον  Καταγράψτε!

katagrapste

Ρωτήστε τον εαυτό σας ποιοι είναι 3 συγκεκριμένοι στόχοι σας, που θέλετε να πετύχετε φέτος και γράψτε τους σε μία κόλλα χαρτί.  Βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν τρόπο να μετράτε την εξέλιξη σας, τις επιδόσεις σας πχ ζύγιση, διαστάσεις, λιπομέτρηση.

Όσο πιο συγκεκριμένοι οι στόχοι, τόσο το καλύτερο.  Εάν είστε καινούργιοι στη γυμναστική, αρχίστε σιγα-σιγα..  Να είστε πρακτικοί και ρεαλιστικοί με τους γυμναστικούς σας στόχους.  Γράψτε στο χαρτί τι σημαίνει για εσάς ο κάθε στόχος … σημαίνει να νοιώθετε ενέργεια, να φαίνεστε καλύτερα, ή να πετύχετε κάποιες συγκεκριμένες επαναλήψεις σε ορισμένο χρόνο?  Όσες περισσότερες μετρήσεις δημιουργείτε και καταγράφετε τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να έχετε ένα μόνιμο αποτέλεσμα!

2ον Ξεχάστε το χθες!

Είναι καιρός να ξεχάσετε δίαιτες και πλάνα γυμναστικής που απέτυχαν και ασχοληθείτε με το παρόν.  Τώρα που καταγράψατε τους στόχους σας, ακολουθήστε τους.   Είναι καιρός να συγκεντρωθείτε μόνο στο σήμερα και να αφήσετε το παρελθόν να είναι στο παρελθόν.  Μόλις δεσμευτείτε να είστε συγκεντρωμένοι στις σημερινές σας επιλογές, θα προχωρήσετε στην επιτυχία.  Όταν ξυπνάτε κάθε πρωί να σκέφτεστε ότι σήμερα είναι η μόνη μέρα που μετράει.
Τέρμα οι υποσχέσεις για αύριο.   Πετύχετε σήμερα αυτό που έχει σημασία για εσάς ΣΗΜΕΡΑ.

3ον Ανακατέψτε τις ώρες σας!

ores

Εάν πάντα γυμνάζεστε το πρωί προσπαθήστε να προσθέσετε και ένα απόγευμα την εβδομάδα γυμναστικής ή το αντίστροφο.  Εάν ποτέ δεν γυμνάζεστε πρωί, προσπαθήστε να προσθέσετε μια πρωινή προπόνηση την εβδομάδα.
Μερικές φορές το σώμα σας χρειάζεται να βγει από τη συνηθισμένη ρουτίνα του.  Μπορεί έτσι να ανακαλύψετε ότι μια συγκεκριμένη ώρα γυμναστικής λειτουργεί καλύτερα για εσάς, απ’ ότι νομίζατε.  Είμαστε όλοι μοναδικοί και το σώμα μας αποδίδει καλύτερα σε διαφορετικές ώρες την ημέρα.  Πειραματιστείτε και προσπαθήστε να βρείτε την ώρα της ημέρας που νοιώθετε περισσότερο ξύπνιοι και ενεργητικοί και κάντε αυτή την ώρα «ώρα γυμναστικής».  Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτή την ώρα μπορείτε να πιέσετε περισσότερο τον εαυτό σας, να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να κερδίσετε περισσότερα από την άσκηση σας.

4ον Αυξήστε την ένταση!

auksiste-thn-entash

Ποιος λέει ότι πρέπει να τρώτε ώρες στο γυμναστήριο για να πετύχετε τους στόχους σας?  Απλά κρατήστε την προπόνηση σας σύντομη αλλά … ιδρώστε!!
Τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα κάντε διαλειμματική προπόνηση που σας κάνει να … χάνετε την ανάσα σας!  ‘Όταν η ένταση της άθλησης είναι μεγάλη, η διάρκεια της προπόνησης μπορεί να είναι μόνο 20-30 λεπτά.  Και αυτό είναι τέλειο για όσους έχουν ένα γεμάτο πρόγραμμα και βρίσκουν πάντα τη ίδια δικαιολογία «δεν έχω χρόνο για άσκηση».

Μην ξεχνάτε ειδικά σε προπονήσεις με μεγάλη ένταση να ενυδατώνεστε περισσότερο … και στις περισσότερες περιπτώσεις το νερό μόνο δεν είναι αρκετό.  Δοκιμάστε ηλεκτρολύτες ή ποτά ενέργειας αλλά προσοχή στις θερμίδες … (Δική μας πρόταση το lift-off ή το hydrate της herbalife που σας ενυδατώνουν χωρίς χρωστικές ουσίες και περιττές θερμίδες)

5ον Προσθέστε βάρη!

askhsh-me-barh

Μικρές αποτελεσματικές προπονήσεις θα πρέπει να είναι η νέα σας προσέγγιση, ειδικά αν έχετε ένα πολυάσχολο ρυθμό ζωής.
Το χτίσιμο άπαχης μυική μάζα  θα πρέπει να είναι μέρος του προγράμματος σας (μείωσης ή αύξησης).  Εάν μέχρι τώρα χρησιμοποιούσατε βάρη στο πρόγραμμα σας, προσπαθήστε να τα αυξήσετε.  Εάν τώρα ξεκινάτε, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε άνετα βάρη που σας επιτρέπουν να κάνετε σωστά την άσκηση.

Μην φοβάστε να σηκώσετε πολλά κιλά.  Ειδικοί λένε ότι η άρση μικρών βαριδίων που δεν σας κάνουν να αισθάνεστε διαφορά σε πολλές επαναλήψεις είναι χάσιμο χρόνου!

Προσοχή όμως και στην διατροφή σας γιατί για το χτίσιμο άπαχης μυικής μάζας δεν είναι αρκετά μόνο τα βάρη … αλλά προσθέστε και άπαχη πρωτεΐνη στη διατροφή σας.

Συνήθως οι καθημερινές ανάγκες μας σε πρωτεΐνη όταν γυμναζόμαστε είναι μεγαλύτερες από αυτές που μας δίνει η διατροφή μας, γι’ αυτό προτείνουμε συμπλήρωμα πρωτεΐνης της Herbalife σε σκόνη ή μπάρα

6ον Διασκεδάστε!

used-making fitness fun

Το να δημιουργήσετε καλές συνήθειες και να θέσετε μια σταθερή ρουτίνα είναι σημαντικό, ειδικά όταν ξεκινάτε με ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής, ΑΛΛΑ δεν πρέπει να είναι προβλέψιμο και βαρετό.  Όταν κολλάτε στην ίδια ρουτίνα, πολλές φορές πνευματικά κολλάτε και γίνεστε λιγότερο αποδοτικοί με το πρόγραμμα σας.
Φέτος προσπαθήστε να αφήσετε το σώμα σας να μαντέψει, δοκιμάζοντας νέες δραστηριότητες, αλλάζοντας το στυλ της προπόνησης σας, διασκεδάζοντας με έναν νέο παρτενερ γυμναστικής ή προσθέτοντας μία εβδομαδιαία διασκεδαστική fitness πρόκληση.  Όσο πιο διασκεδαστική και συναρπαστική κάνει την άσκηση σου, τόσο περισσότερο ανυπομονείς να έρθει η ώρα της και … κολλάς σε αυτήν!

Να θυμάστε η οποιαδήποτε προπόνηση αν είναι βαρετή, δεν είναι αποδοτική!

Οι παραπάνω προτάσεις είναι από την
Samantha Clayton, AFAA, ISSA –
Senior Director, Worldwide Fitness Education