Οι καούρες είναι κάτι από το οποίο υποφέρουν πολλοί άνθρωποι, και εξαρτάται από το τι τρώμε.

Είναι όμως οι υψηλά όξινες τροφές ο ένοχος;

Οι καούρες είναι κάτι που μπορούμε όλοι να νιώσουμε κάποιες φορές. Τις περισσότερες από αυτές, μπορούμε και να προσδιορίσουμε τι τις προκάλεσε. Συνήθως είναι θέμα υπερφαγίας, ενός γεύματος που μαγειρεύτηκε βαριά (ειδικά αν το φάγαμε κοντά στην ώρα του βραδυνού μας ύπνου). Άλλες φορές, ίσως να προκαλούνται από υπερβολικές σάλτσες ή επειδή έχουμε πιει πολύ κρασί ή καφέ.

kaoura sto stomaxi

Καθώς όμως η καούρες είναι κάτι που συχνά χαρακτηρίζεται ως όξινη δυσπεψία, πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι οι πολύ όξινες τροφές είναι που τις προκαλούν.

Όξινες τροφές και στομαχικό οξύ

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αποφεύγουν κάποιες όξινες τροφές, όπως τις ντομάτες ή τα εσπεριδοειδή γιατί “επιβαρύνουν το στομάχι με πολύ οξύ”. Όμως, οι όξινες τροφές, όσο λογικός και αν ακούγεται αυτός ο ισχυρισμός, δεν είναι το πρόβλημα.

Το οξύ στο στομάχι δεν προέρχεται από τις τροφές που τρώμε. Επιπλέον, το οξύ στο στομάχι μας είναι πιο δυνατό από οτιδήποτε έχετε βάλει ποτέ στο στόμα σας.

Πόσο όξινο είναι όμως το στομάχι μας;

Η οξύτητα εκφράζεται σε βαθμούς pH, μία κλίματα με νούμερα που κυμαίνονται από το 0 έως το 14. Όσο πιο χαμηλή η τιμή pH, τόσο πιο όξινη είναι η ουσία. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι έχουν πεπτικά υγρά με πολύ χαμηλό pH, συνήπως μεταξύ 1.5 και 2, γιατί περιέχουν υδροχλωρικό οξύ (ουσία που περιέχεται και στα καθαριστικά σπιτιού!). Αυτό είναι 50-100 φορές πιο όξινο από το χυμό του λεμονιού!

Αυτή την οξύτητα τη χρειάζεστε, βοηθά την πεπτική διαδικασία να ξεκινήσει, και συνησφέρει επίσης και στη διαδικασία απομάκρυνσης των “ζουζουνιών” από τις τροφές, που μπορεί να σας αρρωστήσουν.

Οι τροφές που τρώτε δεν είναι πιο όξινες από τα γαστρικά υγρά του στομάχου σας. Τα πορτοκάλια έχουν pH 3.5-4 και οι ντομάτες 4.5-5. Μπορεί επίσης να σκεφτείτε ότι και ο σκέτος καφές φαίνεται όξινος, αλλά στην πραγματικότητα το pH του βρίσκεται κοντά στο 5, όσο περίπου και η μπανάνα. Το pH δε του μηλόξυδου είναι το ίδιο περίπου με των μούρων, σχεδόν 3.1.

Έτσι λοιπόν, το να τρώμε αυτά τα καθημερινά “όξινα” τρόφιμα δεν πρόκειται να κάνουν το στομάχι μας πιο όξινο από όσο είναι ήδη. Εκτός αυτού, η κατανάλωση ενός γεύματος δεν αυξάνει την οξύτητα του στομάχου μας, αλλά στην πραγματικότητα τη μειώνει λίγο. Για την ακρίβεια, μόλις αρχίσετε να τρώτε, το pH στο στομάχι σας φτάνει περίπου το 5.

Αν λοιπόν τα γαστρικά υγρά είναι πιο όξινα από οποιαδήποτε τροφή καταναλώνετε, γιατί πολλοί άνθρωποι παραπονούνται για τις παρενέργειες από την κατανάλωση τέτοιων όξινων τροφών; Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να νιώθουν καούρα -που στην πραγματικότητα είναι ερεθισμός του οισοφάγου- και όχι του στομάχου.

Τι είναι Καούρα;

Καούρα είναι κάτι σαν μία υδραυλική δυσλειτουργία στον πεπτικό μας σωλήνα.

Στην άκρη του οισοφάγου σας, εκεί που συναντά το στομάχι, υπάρχει ένα δαχτυλίδι μυών που λέγεται χαμηλός οισοφαγικός σφηκτήρας. Αυτός ο μυς κανονικά ανοίγει για να επιτρέψει στο φαγητό να εισέλθει στο στομάχι, μετά κλείνει για να κρατήσει την είσοδο του στομάχου κλειστή.

Αν όμως αυτός ο μυς χαλαρώσει, τα όξινα περιεχόμενα του στομάχου μπορεί να επιστρέψουν πίσω προς τον οισοφάγο. Κι ενώ το εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου σας είναι κατάλληλο για να αντέχει αυτή την οξύτητα των υγρών αυτών, ο οισοφάγος δεν είναι, έτσι νιώθουμε την ενόχληση που ονομάζουμε “καούρα”.

Κάποια τρόφιμα ή διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν τη χαλάρωση αυτού του μυ μετά το φαγητό. Αν τρώτε ένα μεγάλο γεύμα, ή αν ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό, ασκείται πίεση σε αυτό το μυ, πράγμα που μπορεί να τον δυσκολεύει να παραμείνει κλειστός (είπαμε ότι είναι σα δαχτυλίδι).

Συγκεκριμένα όξινα φαγητά, όπως ή ντομάτα, τα εσπεριδοειδή ή ο καφές, μπορεί να εντείνουν την καούρα, όχι όμως εξ’ αιτίας της οξύτητάς τους.

Αντίθετα, αυτές οι τροφές (όπως και η σοκολάτα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα αλκοολούχα ροφήματα) προκαλούν μία μικρή χαλάρωση αυτού του μυ, επιτρέποντας εν μέρει την επιστροφή αυτών των υγρών που προαναφέραμε προς τον οισοφάγο, προκαλώντας την αίσθηση καψίματος ακριβώς πίσω από το θώρακα.

Διατροφή και καούρες

Ακόμα και αν τα πιο όξινα τρόφιμα δεν αυξάνουν την οξύτητα στο στομάχι, ίσως να πρέπει να τα περιορίσετε όταν αισθάνεστε περιοδικά (όχι περισσότερο από 1-2 φορές το μήνα) καούρες. Καθώς δε ο οισοφάγος μπορεί να είναι λίγο ευαίσθητος, ίσως να πρέπει να αποφεύγετε συγκεκριμένα τρόφιμα – όχι μόνο αυτά που θεωρούνται όξινα, αλλά και τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ και τον καφέ.

Για να έχετε όμως λιγότερες καούρες στο μέλλον, βοηθά να ανακαλύψετε τη ρίζα του προβλήματος και τι βήματα πρέπει να κάνετε για να κρατάτε το στομαχικό σας οξύ στη θέση του, δηλαδή μέσα στο στομάχι! Η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων φαγητού και η απώλεια βάρους βοηθάει, γιατί οι μεγάλες κοιλιές πιέζουν εκ των πραγμάτων το μυ που προαναφέραμε και προκαλεί την επιστροφή των υγρών.

Ανακούφιση μπορούμε να νιώσουμε καταναλώνοντας χυμό αλόης.

Η προτίμηση γευμάτων χαμηλών σε λιπαρά επίσης βοηθά, καθώς τα λιπαρά γεύματα μένουν περισσότερο χρόνο στο στομάχι από ότι αυτά που έχουν λιγότερα λιπαρά. Η ίσια και όρθια στάση του σώματος μετά το γεύμα μπορεί να βοηθήσει επίσης, άρα σκεφτείτε σοβαρά να κάνετε μία βόλτα μετά το δείπνο αντί να καταρεύσετε πάνω στον καναπέ.

Αν και η καούρες είναι κάτι σύνηθες, δε θα πρέπει να τις αγνοούμε. Αν η διατροφή και η αλλαγή στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες σας δε σας βοηθήσουν, ή αν έχετε καούρες 1-2 φορές την εβδομάδα ή και συχνότερα, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.