Συμβουλές ομορφιάς για την ζωή στην πόλη.

Ζείτε σε ένα αστικό περιβάλλον; Η ζωή στην πόλη έχει τα θετικά της αλλά ένα από τα αρνητικά είναι οι επιπτώσεις της ρύπανσης στην επιδερμίδα σας.

Παρακάτω ακολουθούν 7 συμβουλές για να αντιμετωπίσετε αυτό που αποκαλώ “ρύπανση της επιδερμίδας”.

 

mystika-omorfias

 

Τι είναι η ρύπανση;

Η ρύπανση έχει πολλές διαφορετικές μορφές. Η εμφανής ρύπανση μπορεί να αφαιρεθεί από την επιδερμίδα σας και να τη δείτε σε μία πετσέτα, και είναι η ρύπανση που δημιουργείται από το διοξείδιο του αζώτου, το θείο και το μονοξείδιο του άνθρακα. Σε οποιοδήποτε και εάν εκτίθεστε, αυτό συγκεντρώνεται στην επιδερμίδα και δημιουργεί ένα ανθυγιεινό εμπόδιο.

Η ρύπανση μπορεί να είναι υπεύθυνη για την ξηρότητα της επιδερμίδας, την θαμπή όψη, τους κλειστούς πόρους, ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμούς της επιδερμίδας, ευαισθησία, πρήξιμο και πρόωρη γήρανση, κλπ. Περιοχές όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια είναι αυτές που κατά κύριο λόγο επηρεάζονται από την χρόνια έκθεση στην ρύπανση.

Η ρύπανση προέρχεται από πηγές μέσα και έξω από το σπίτι.Παραδείγματα ρύπανσης σε εσωτερικούς χώρους περιλαμβάνουν το παθητικό κάπνισμα, τα ακάρεα σκόνης, τη μούχλα, την αιθάλη από ξυλόσομπες και τζάκια, τα αποσμητικά χώρου και τα χημικά σπρέι (π.χ. σπρέι μαλλιών, γυαλιστικό επίπλων και άρωμα), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό δέρμα και ερεθισμό. Για να αποφευχθεί αυτό, βελτιώστε την συνολική ποιότητα του αέρα εντός του σπιτιού, επιτρέπονταςφρέσκο αέρα στο σπίτι σας όσο το δυνατόν συχνότερα. Το φρεσκάρισμα του αέρα θα βοηθήσει στην διάλυση των επιπέδων ρύπανσης και μπορεί να έχει μεγάλο όφελος για την επιδερμίδα σας. Φυσικά, αν ζείτε σε μια περιοχή που οι εξωτερικοί χώροι είναι πολύ μολυσμένοι, προσπαθήστε να κρατήσετε τον αέρα στο σπίτι σας όσο το δυνατόν καθαρότερο.

Οι εξωτερικοί ρύποι εμφανίζονται με την μορφή αιθαλομίχλης,βρωμιάς, σκόνης, καυσαερίων των οχημάτων, οξείδια του αζώτου, τοξικά μέταλλα, όπως ο υδράργυρος και ο μόλυβδος,αμμωνία, και ούτω καθεξής. Οι ρύποι αυτοί αυξάνουν τον αριθμό των ελευθέρων ριζών στο περιβάλλον μας. Μελέτες έχουν δείξει πως οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν και προκαλούν γήρανση της επιδερμίδας, καθώς βλάπτουν τα κύτταρα με την πάροδο του χρόνου προκαλώντας οξείδωση.

 

Πως να μετριάσετε τις αρνητικές επιπτώσεις της ρύπανσης στην επιδερμίδα:

  1. Καθαρίστε & καθαρίστε πάλι

Το πρώτο σας βήμα είναι να αφαιρέσετε τους ρύπουςκαι την σκόνη από την επιδερμίδα σας με σωστό καθαρισμό. Για εκείνους που ζουν σε ιδιαίτεραεπιβαρυμένες περιοχές, μπορεί να θέλετε να κάνετε ένα «διπλό καθαρισμό».

Επιλέξτε ένα καθαριστικό για τον τύπο της επιδερμίδας σας, που δεν έχει πρόσθετα θειικά άλατακαι θα καθαρίσει την επιδερμίδα σας από το μακιγιάζ,τη βρωμιά, την υπερβολική λιπαρότητα καιοποιεσδήποτε χημικές ουσίες που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με αυτή. Μόλις γίνει αυτό, μπορείτε να επαναλάβετε έναν γρήγορο καθαρισμό απλά για να εξασφαλίσετε πως έχουν αφαιρεθεί όλες οι επιφανειακές ακαθαρσίες και το δέρμα σας είναι καθαρό. Αν οι πόροι σας είναι φραγμένοι, μπορεί να αντιμετωπίζετε μερικά ‘ξεσπάσματα’ με σπυράκια. Αυτό είναι σημάδι πως πρέπει να καθαρίζετε την επιδερμίδα σας λίγο καλύτερα.

  1. Κάντε scrub και διώξτε την μόλυνση

Η απολέπιση σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσειστην προστασία της επιδερμίδας από τις αρνητικές επιπτώσεις της ρύπανσης, που μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρό και θαμπό δέρμα. Ένα καλό scrub προσώπου θα σας βοηθήσει να καθαρίζετε σε βάθος τους πόρους σας και να αφαιρέσετε τη βρωμιά, την λιπαρότητα και το σμήγμα.

  1. Λάβετε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση κατά των ελεύθερων ριζών και υποστηρίζουν την υγιή όψη της επιδερμίδας. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη των αντιοξειδωτικών είτε καταναλώνοντάς τα (τα βατόμουρα είναι μία εξαιρετική πηγή) είτε χρησιμοποιώντας προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας που τα περιέχουν. Ψάξτε για καθαριστικά, κρέμες ενυδάτωσης και ορούς που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και E, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ρύπανσης που δεχόμαστε από το περιβάλλον μας.

  1. Χρησιμοποιήστε μία καλή ενυδατική κρέμα

Η ενυδάτωση προσφέρει στην επιδερμίδα σας την αντιοξειδωτική υποστήριξη και την βοηθά να δημιουργήσει ένα εμπόδιο μεταξύ της επιδερμίδας σας και της ρύπανσης.

  1. Αποφύγετε τις ώρες αιχμής

Για την υγεία της επιδερμίδας σας, καλό είναι να αποφεύγετε τις περιοχές με υψολό δείκτη ρύπανσης ειδικά τις ώρες αιχμής. Όσα περισσότερα οχήματα έχει κάποιος δρόμος, σε τότο περισσότερη ρύπανση εκτίθεστε.

  1. Χρησιμοποιείτε αντηλιακό

Δεν υπάρχει ποτέ λόγος να ΜΗΝ φοράτε αντηλιακό όταν βγαίνετε από το σπίτι. Ακόμα και όταν ο ήλιος δεν φαίνεται τόσο φωτεινός και καυτός. Οι ακτίνες UV υπάρχουν εκεί και προκαλούν βλάβες στην επιδερμίδα σας.

  1. Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Το νερό είναι καλό για τον οργανισμό σας και υπέροχο για την επιδερμίδα σας. καταναλώνοντας περισσότερο νερό, βοηθάτε την επιδερμίδα σας να παραμένει ενυδατωμένη. Προσπαθήστε να καταναλώνετε επίσης φρέσκα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και αντιοξειδωτικά. Απολαύστε εσπεριδοειδή, καρπούζι και μήλα σαν γευστικά, ενυδατικά σνακ.

 

Είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγετε εντελώς την μόλυνση, αλλά ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε ορισμένες από τις βλάβες που η μόλυνση προκαλεί στην επιδερμίδα.

 


Συγγραφέας, Ειδικός Ομορφιάς, Jacquie Carter.
Η Jacquie είναι Director της Εξωτερικής Διατροφής της Herbalife