Οι μύθοι γύρω από τη διατροφή είναι διαδεδομένοι και σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να είναι επιζήμιοι. Μας χάνουν χρόνο και χρήμα. Μας αποπροσανατολίζουν από την προσπάθειά μας να υιοθετήσουμε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής που μας κρατά αδύνατους και μας δίνει όλη την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Αυτό το άρθρο αναφέρεται στους πιο κοινούς μύθους γύρω από τη διατροφή και σας λέει ποια είναι πραγματικότητα και τι πρέπει να κάνετε.

Μύθος #1: Το να “πίνει” κανείς φρούτα και λαχανικά είναι εξίσου υγιεινό με το να τα τρώει.
Οι εταιρείες θα σας πουν ότι οι χυμοί είναι μία καλή εναλλακτική για όσους δεν τους αρέσουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Η αλήθεια είναι, ότι ο κίνδυνος να αναπτύξει κανείς διαβήτη αυξάνεται όταν πίνει χυμούς αντί να τρώει φρούτα, γιατί οι χυμοί δεν περιέχουν φυτικές ίνες και τα σάκχαρα του χυμού αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, διαφοροποιώντας την ευαισθησία του ατόμου στην ινσουλίνη μακροπρόθεσμα.
Μύθος #2: Οι βιταμίνες δίνουν στο σώμα μας ενέργεια.
Οι βιταμίνες είναι πολύ σημαντικές για το σώμα μας και επιτρέπουν την παραγωγή ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό, αλλά δεν είναι άμεση πηγή ενέργειας για το σώμα μας. Πηγές ενέργειας για το σώμα είναι οι θερμιδογόνες τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, λίπος και σε μικρότερο βαθμό, πρωτεΐνη.
Μύθος #3: Τα γαλακτοκομικά πλήρων λιπαρών είναι ανθυγιεινά και η κατανάλωσή τους σχετίζεται με την παχυσαρκία.
Αυτό που θα ακούσετε συνήθως είναι ότι τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών είναι πιο υγιεινά από ότι αυτά που περιέχουν όλα τα λιπαρά τους. Στην πραγματικότητα όμως, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών δεν προσφέρουν κανένα όφελος των γαλακτοκομικών πλήρων λιπαρών, όπως τη μείωση των τριγλυκεριδίων, τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Έχει παρατηρηθεί επίσης, ότι οι άνθρωποι που τρώνε γαλακτοκομικά πλήρων λιπαρών είναι συνήθως πιο αδύνατοι από αυτούς που προτιμούν τα μειωμένα.
Μύθος #4: Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι επικίνδυνες.
Εδώ οι μύθοι δίνουν και παίρνουν! Θα ακούσετε ότι βλάπτουν τα νεφρά σας, ότι καταστρέφουν τα κόκκαλά σας, ότι κάνουν κακό στον εγκέφαλο και πολλά άλλα αναληθή. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει! Όταν ακολουθείται σωστά, μία δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είναι απολύτων ασφαλής και μπορεί να φανεί χρήσιμη στη βελτίωση της σύστασης του σώματος καθώς και την υποστήριξη ενός υγιούς μεταβολισμού.
Μύθος #5: Το αλάτι προκαλεί υπέρταση.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλατιού και της εμφάνισης της υπέρτασης, της αυξημένης αρτηριακής πίεσης δηλαδή. Αντιθέτως, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και το αυξημένο βάρος (όπως αυτό ορίζεται από το ΔΜΣ) έχουν αμεσότερη σχέση με την αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Μύθος #6: Τρόφιμα που περιέχουν χοληστερόλη αυξάνουν τη χοληστερίνη μας.
Η διατροφική χοληστερόλη, που περιέχεται στα τρόφιμα και τα επίπεδα χοληστερίνης μας που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η χοληστερίνη στο αίμα παράγεται από το συκώτι και είναι αυτορυθμιζόμενη, έτσι αν τα επίπεδά της ανέβουν, θα παραχθεί λιγότερη. Τα επίπεδά της, δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου από τη διατροφική χοληστερόλη. Για να διατηρήσετε τη χοληστερίνη σας σε σωστά επίπεδα έχετε μία συνολική εικόνα στο μυαλό σας, μιας και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες: τρώτε υγιεινά, ισορροπημένα και φροντίστε να έχετε αρκετή φυσική δραστηριότητα.
Μύθος #7: Τα ασπράδια του αυγού είναι πιο υγιεινά από το ολόκληρο αυγό.
Αν και το ασπράδι του αυγού είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ο κρόκος είναι αυτός που μας δίνει ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονών στο σώμα. Ο κρόκος μας παρέχει επίσης βιταμίνες Α, D και Κ που είναι απαραίτητες για την καλή υγεία των οστών μας. Δεν έχετε λόγο λοιπόν, να φοβάστε το αυγό! Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η κατανάλωση αυγού μπορεί να αυξήσει τη χοληστερίνη σας και αν βλάψει την υγεία της καρδιάς σας.
Μύθος #8: Μπορείτε να απορροφήσετε μόνο 30γρ πρωτεΐνης ανά γεύμα.
Η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση 20-30 γρ πρωτεΐνης είναι η ποσότητα που χρειάζεται για να ενεργοποιήσει την πρωτεϊνοσύνθεση. Αν φάτε όμως περισσότερο από αυτό, το σώμα σας θα την απορροφήσει και θα τη χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς όπως την παραγωγή ενζύμων, ορμονών, νευροδιαβιβαστών κ.ά. Μετά από αυτό, ότι περισσεύει μετατρέπεται σε γλυκόζη μέσω του συκωτιού που χρησιμοποιείται σαν καύσιμο.
Μύθος #9: Η κατανάλωση υδατανθράκων το πρωί θα σας δώσει ενέργεια για όλη την ημέρα.
Οι υδατάνθρακες ενεργοποιούν την παραγωγή σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής) που βοηθά τον ύπνο. Αυτό καθιστά το βράδυ την καλύτερη ώρα για την κατανάλωση τροφών πιο πλούσιων σε υδατάνθρακες, ενώ το πρωί είναι η καλύτερη ώρα για την κατανάλωση πρωτεΐνης που ενεργοποιεί τους χημικούς “αγγελιοφόρους” ντοπαμίνη και ακετυλοχολίνη για να σας δώσε μία παραγωγική μέρα!
Μύθος #10: Τα υγιεινά γλυκαντικά είναι καλύτερα από τη ζάχαρη.
Σε επίπεδο ενέργειας και θερμίδων, το σώμα δε διαφοροποιεί μεταξύ σιρπιού καλαμποκιού, ζάχαρης ζαχαροκάλαμου, αγάβης ή απλής ζάχαρης. Όλα θα μετατραπούν σε γλυκόζη στο αίμα, ή φρουκτόζη, που επεξεργάζεται το συκώτι μας. Στο τέλος τα μαθηματικά είναι τα ίδια: κάθε επιπλέον θερμίδα από γλυκαντικά αποθηκεύεται σαν λίπος.
Το βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο?  Πού ωραία.  Βοηθήστε και άλλους να έχουν την δυνατότητα να το διαβάζουν μοιράζοντας αυτό το άρθρο σε social media.