Είτε θέλετε να κάνετε γράμμωση, να αδυνατίσετε ή να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, πειραματίζεστε με το πρόγραμμα γυμναστικής σας. Δυστυχώς, θα ακούσετε πολλές συμβουλές που δε α σας βοηθήσουν να φτάσετε το στόχο σας και μπορούν να σας βλάψουν παρά να σας ωφελήσουν. Εδώ αναφερόμαστε στους πιο κοινούς μύθους γύρω από τη γυμναστική, καθώς οι παρανοήσεις είναι μεγάλες, αλλά και στην επιστήμη που μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας με υγιεινό τρόπο.

1. Μύθος: Για να διατηρήσετε μία καλή φυσική κατάσταση, χρειάζεται να γυμνάζεστε μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα.
Πραγματικότητα: Μία με δύο φορές την εβδομάδα δε θα έχουν όφελος στην υγεία σας. Θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα ένα καλά δομημένο πρόγραμμα γυμναστικής, αν και κανονικά θα έπρεπε να κάνετε κάτι κάθε μέρα, και με το “κατι” εννοούμε να κινείστε, γιατί φαίνεται ότι το ότι καθόμαστε υπονομεύει τα οφέλη της δραστηριότητας μας.
used-making fitness fun
2. Μύθος: Η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι νωρίς το πρωί.
Πραγματικότητα: Η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι αυτή που σας επιτρέπει το πρόγραμμά σας να ασκείστε πιο συστηματικά. Ιδανικά, κάντε την άσκηση καθημερινή συνήθεια, ακόμα και αν είναι το βράδυ γιατί τότε μόνο μπορείτε. Αν εσείς προτιμάτε το πρωινό τρέξιμο, κάντε αυτό που σας ευχαριστεί! Αυτό που έχει φανεί όμως σχετικά με την πρωινή γυμναστική, είναι ότι μπορεί να επιταχύνει την απώλεια βάρους, καθώς ενεργοποιεί το σώμα να καίει περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
πρωινή-γυμναστική
3. Μύθος: Η άρση βαρών μετατρέπει το λίπος σε μύες.
Πραγματικότητα: ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΔΕ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΜΥΕΣ. Από άποψη φυσιολογίας δηλαδή, είναι δύο διαφορετικοί ιστοί! Ο λιπώδης ιστός βρίσκεται κάτω από το δέρμα, ανάμεσα σε μύες και γύρω από τα εσωτερικά μας όργανα όπως η καρδιά. Ο μυϊκός ιστός, που διαχωρίζεται σε 3 τύπους, βρίσκεται σε όλο μας το σώμα. Αυτό που κάνει η άσκηση με βάρη, είναι να βοηθά στην αύξηση του μυϊκού ιστού μέσα και γύρω από κάθε λιπώδη ιστό. Ο καλύτερος τρόπος να για μειώσει κανείς το λιπώδη ιστό του είναι να υιοθετήσει ένα υγιεινό διαιτολόγιο με πολλά λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, καθαρή πρωτεΐνη και αν και παράδοξο υγιεινά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο και τα ψάρια.
γυμναστική- με-βάρη
4. Μύθος: Τα παζλ και τα παιχνίδια ειναι η καλύτερη “γυμναστική” για τον εγκέφαλο.
Πραγματικότητα: Η απλή καλή άσκηση φαίνεται ότι νικάει οποιοδήποτε νοητικό γρίφο, σύμφωνα με την πλειψηφία των ερευνών τα τελευταία χρόνια. Οποιαδήποτε δραστηριότητα αυξάνει τους παλμούς της καρύδας και σας κάνει να κινείστε και να ιδρώνετε για παρατεταμένο χρόνο έχει εκπληκτικά οφέλη για τον εγκέφαλο. Κάποιος έγραψε “η αεροβική άσκηση είναι ότι καλύτερο και για την καρδιά αλλά και για τον εγκέφαλό σας”.
grifos-arithmous
5. Μύθος: Η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσετε βάρος.
Πραγματικότητα: Αν θέλετε να χάσετε βάρος, δε θα πρέπει να μπαίνετε στη λογική του “καίω ότι τρώω”. Οι ειδικοί λένε πως η απώλεια λίπους, ξεκινά κυρίως από σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες. Η διατροφή παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ότι η άσκηση όσον αφορά την απώλεια βάρους. Έτσι λοιπόν, η τακτική άσκηση είναι σημαντική για να έχουμε ένα τρόπο ζωής που θα βοηθά την υγεία μας, θα βελτιώνει τη διάθεσή και τη μνήμη μας, θα προστατεύει τον εγκέφαλό μας από ασθένειες που σχετίζονται με την περασμένη ηλικία. Έχει ειπωθεί ότι η άσκηση είναι ίσως το πιο “θαυματουργό” φάρμακο που μπορούμε να πάρουμε!
askisi gia xasimo varous
6. Μύθος: Οι άρσεις του κορμού είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποκτήσουμε ωραίους κοιλιακούς μύες.
Πραγματικότητα: Σε αντίθεση με τις άρσεις κορμού, που στοχεύουν μόνο τους κοιλιακούς μύες, η “πλάκα” ενεργοποιεί και πολλούς άλλους μύες στα πλευρά, μπροστά και πίσω. Αν θέλετε να επιτύχετε ένα δυνατό κορμό, ειδικά αν στοχεύετε σε κοιλιακούς 6-pack, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε όλους αυτούς τους μύες.
askhseiw-gia-koiliakoys
7. Μύθος: Η άσκηση με βάρη είναι για άνδρες.
Πραγματικότητα: Η άσκηση με βάρη είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δυναμώσετε τους μύες σας και αυτό είναι άσχετο με το φύλο. Έτσι, οι γυναίκες παράγουν λιγότερη τεστοστερόνη από τους άνδρες, και έρευνες έχουν δείξει ότι οι ορμόνες μας μπορούν να διαφοροποιήσουν το ρυθμό με τον οποίο ένα σώμα χτίζει μυϊκό ιστό.
vari-gia-gynaikes
8. Μύθος: Χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να “χαλαρώσεις”
Πραγματικότητα: Στους περισσότερους ανθρώπους, ο μυϊκός ιστός αρχίζει να καταστρέφεται από την πρώτη εβδομάδα χωρίς συστηματική άσκηση. Να θυμάστε το εξής, αν το σώμα σας δε χρειάζεται να χρησιμοποιεί τους μύες του, θα αρχίσει να τους χάνει. Άρα όσο περισσότερο δουλεύουν τόσο περισσότερο διατηρούνται.
xalarosh-xoris-askhsh
9. Μύθος: Το να τρέξεις σε ένα μαραθώνιο είναι ο ιδανικός τρόπος να γίνεις φιτ.
Πραγματικότητα: Δεν είστε έτοιμοι να “βγάλετε” ένα μαραθώνιο; Κανένα πρόβλημα. Μπορείτε να απολαύσετε όλα τα οφέλη του τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων χωρίς να υπερβείτε τα 5 χλμ. Το γρήγορο τρέξιμο για 10 λεπτά την ημέρα μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη στην υγεία μας με το τρέξιμο για περισσότερη ώρα. Μάλιστα έχει φανεί σε μελέτες, ότι οι άνθρωποι που τρέχουν λιγότερο από 1 ώρα την εβδομάδα (εφόσον κάνουν αυτά τα λίγα λεπτά κάθε μέρα συστηματικά) έχουν τα ίδια οφέλη στην υγεία της καρδιάς τους με εκείνους που τρέχουν πάνω από 3 ώρες την εβδομάδα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι σύντομες δραστηριότητες μεγάλης έντασης μπορούν να ωφελήσουν το ίδιο το σώμα μας, όπως και οι δραστηριότης αντοχής και συνήθως είναι πιο διασκεδαστικές!
treksimo-se-marathonio
10. Μύθος: Η καταγραφή ενός διατροφικού ημερολογίου είναι ένας αξιόπιστος τρόπος να ελέγχετε τι τρώτε.
Πραγματικότητα: Όταν κάνουμε μία συνειδητή προσπάθεια να φάμε πιο σωστά και να κάνουμε συστηματική άσκηση, συνήθως επιβραβεύουμε περισσότερο τον εαυτό μας από ότι αξίζει. Συνήθως υπερεκτιμάμε τη φυσική μας δραστηριότητα και υποτιμούμε αυτό που τρώμε. Έτσι μπορεί να οδηγηθούμε στο να φάμε περισσότερο γιατί νομίζουμε ότι έχουμε κάψει περισσότερες θερμίδες από ότι πραγματικά!
ημερολόγιο-διατροφής
11. Μύθος: Τα αθλητικά ποτά είνα ο καλύτερος τρόπος να ενυδατωθούμε μετά από τη γυμναστική.
Πραγματικότητα: Τα περισσότερα αθλητικά ποτά είναι απλά ζάχαρη με νερό. Αντίθετά, οι ειδικοί συνιστούν να επανεφοδιάζουμε το σώμα μας με το παλιό καλό νερό και ένα σνακ πρωτεΐνης, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη βοηθά την αναδόμηση των μυών μετά τη γυμναστική.
energeiaka-pota
Αυτά είναι μόνο από τα μερικά ανακριβές που ακούμε κατά καιρούς.  Διασταυρώνεται όσο το δυνατόν τις πληροφορίες σας.  Σας φάνηκε ενδιαφέρον το παρόν άρθρο του blog μας? Μοιράστε στο στα αγαπημένα σας πρόσωπα.