Είτε γνωρίζουμε για διατροφή είτε όχι, είναι κάτι που μας αφορά όλους.

Γνωρίζουμε ότι πάνω από όλα είναι η υγεία και στις περισσότερες ευχές μας αναφερόμαστε σε αυτήν.

Είναι όμως αποδεδειγμένο ότι αυτό που επηρεάζει περισσότερο από όλα την υγεία μας είναι η διατροφή.

Τι είναι όμως η διατροφή? Ποια είναι η πραγματική της έννοια?

Για κάποιους Διατροφή είναι «πεινάω τρώω».  Τι τρώω?  Ότι έχει στο ψυγείο ή ότι βρω μπροστά μου.  Με ποια κριτήρια το αγόρασα αυτό?  Είχε ωραία συσκευασία… το είχαν προσφορά στο supermarket κτλ
Στην πραγματικότητα τρώμε για να ταΐσουμε τα κύτταρά μας και όχι για να γεμίσουμε το στομάχι μας.

Διατροφή
Πως μπορούμε να ξέρουμε Τι χρειάζεται όμως στην πραγματικότητα καθημερινά το σώμα μας?
Τι είναι η πείνα?  Το άδειο μου στομάχι?  Και γιατί τελικά κάνουμε λάθος επιλογές καθημερινά?
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ο άνθρωπος πριν πάρα πολλά χρόνια ζούσε σε σπηλιές και για να ζήσει έπρεπε να φάει. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως τα καταφέραμε να επιβιώσουμε τόσο χρόνια χωρίς ιατρική περίθαλψη?  Μήπως δεν αρρωσταίναμε τόσο?  Οι σημερινές  ασθένειες έχουν πάρει μορφή επιδημίας και νούμερο ένα αιτία είναι η διατροφή.
Από την άλλη στο υπόλοιπο ζωικό βασίλειο τα θηλαστικά που παρεμπιπτόντως στερούνται νόησης  δεν παθαίνουν οστεοπόρωση, καρδιά καρκίνο, ούτε επίσης έχουν ανεβασμένη χοληστερίνη. (Τα μόνα που έχουν τα δικά μας «συμπτώματα» είναι αυτά που διαχειριζόμαστε εμείς τη διατροφή τους.)
Τα αίτια θανάτου τους συνεχίζουν να είναι η τα ίδια ασιτία, θάνατος από κάποιο άλλο ζώο κτλ.
Εμείς λοιπόν με τον ανεβασμένο δείκτη νοημοσύνης έχουμε χάσει τον έλεγχο …
έχουμε μπερδέψει δύο πολύ βασικά πράγματα:
Τα ένστικτα με τους εθισμούς μας.
Το σώμα μας χρειάζεται πολλά για να λειτουργήσει! Βιταμίνες ιχνοστοιχεία, μέταλλα, άλατα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη κ.α. Κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι όλα αυτά τα χρειαζόμαστε …καθημερινά! Ο μοναδικός τρόπος για να τα πάρουμε είναι να …φάμε!
Ότι φάγαμε εχθές χρησιμοποιήθηκε εχθές.  Σήμερα τα χρειαζόμαστε όλα από την αρχή! Το ερώτημα είναι τα παίρνουμε όλα κάθε μέρα? Και όταν δεν τα παίρνουμε τι συμβαίνει στο σώμα μας? Θα χρειαστεί λοιπόν όλοι να παίρνουμε ένα πτυχίο διαιτολόγου πριν από οποιοδήποτε άλλο, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε?  Από την φύση μας όταν
Δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο και περίπλοκο το θέμα της διατροφής για τον καθέναν μας.
Είμαστε αβοήθητοι?
ΟΧΙ!
Η λύση υπήρχε υπάρχει και θα υπάρχει όσο υπάρχουμε και εμείς!
και λέγετε ΕΝΣΤΙΚΤΟ!
Αυτό χρησιμοποιούν και όλα τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Το λιοντάρι όταν πεινάσει τρώει, αφού κυνηγήσει, το ελάφι, ο γορίλας όταν πεινάσει θα φάει μερικά φρούτα ή φίλα κ.ο.κ. Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε λιοντάρι να βοσκάει έτσι, γιατί το έριξε στα υγιεινή διατροφή! Εμείς?
Εμείς έχουμε μπερδέψει τον ένστικτο με τους εθισμούς μας.
Εθισμός στην ζάχαρη στο τσιγάρο στο αλκοόλ. Οι ζάχαρη (οι απλοί δηλαδή υδατάνθρακες) μας κάνουν να θέλουμε να τρώμε συνέχεια και όσο περισσότερο τρώμε τόσο περισσότερο θέλουμε να τρώμε! Όσο τρώμε τόσο παχαίνουμε και όσο παχαίνουμε τόσο ποιο άρρωστοι γινόμαστε.
Για να ξαναγυρίσουμε στο τι χρειάζεται το σώμα μας οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το σώμα μας χρειάζεται πάνω από 100 θρεπτικά συστατικά καθημερινά. Εφόσον αυτά τελειώνουν κάθε μέρα το πρωί που ξυπνάμε θα πρέπει να τα πάρουμε από την διατροφή μας. Εάν δεν γίνει αυτό το σώμα τα παίρνει από τον εαυτό του! Άρα το σώμα μας έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά και εμείς του δίνουμε ή τίποτα ή σχεδόν άδειες θερμίδες με υπερβολή στους απλούς υδατάνθρακες.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ή πρόωρη γήρανση ή εθισμό στο φαγητό.
Η λύση είναι να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε τι είναι αυτό που αισθανόμαστε κάθε φορά: ένστικτο ή εθισμός. Εάν π.χ. θέλω ένα παγωτό ας αναρωτηθώ: τελείωσαν τα αποθέματα παγωτού στον οργανισμό μου και έτσι έχω την ανάγκη για παγωτό ή είναι ο εθισμός στο ναρκωτικό που λέγεται ζάχαρη?
Μόλις το αναγνωρίσετε κόψτε το! Σίγουρα θα έρθετε αντιμέτωποι με τα στερητικά σύνδρομα όπως ακριβώς και οι  ναρκωμανής. Θα πρέπει να επιμένετε και να νικήσετε.  Λένε ότι για να αλλάξεις μία παλιά σου συνηθεία χρειάζεται 21 μέρες τουλάχιστον.

Αυτό που θα σας βοηθήσει είναι να καταναλώνεται φρέσκες μη επεξεργασμένες τροφές. Αρκετά γεύματα ανά 3 ώρες, πολύ νερό και άσκηση.
Αναζητήστε τα ένστικτά σας αναγνωρίστε τα και χαρείτε μια ζωή ευεξίας και ενέργειας.

 

“Από Tasos Triantafyllou”